Lærerik og morsom tur til Egge Gård

Lørdag 7.september var det klart for ny tur til Egge Gård. 34 medlemmer hadde meldt seg på turen som startet fra Moss kl 13:00. Det var overskyet og litt regn på turen innover, men dette la ingen demper på stemningen i bussen. Selv turen gjennom Oslofjordtunellen gikk helt uten problemer, og vips så var vi fremme. Noen små smaksprøver på lokale varianter av Mosseøl og «kulturhistorie på flaske» kan ha vært medvirkende årsaker til en god start på turen.

På plassen ved siden av eplemottaket stod Per Amble klar til å ta oss mot. Per presenterte seg selv som turistsjef på Egge Gård, og under oppholdet øste han av sine kunnskaper om tilblivelsen og grunnlaget for gården som faktisk kunne spores helt tilbake til istiden og de gigantiske morene som issmeltingen etterlot seg. Dette har gitt grunnlaget for en næringsrik og meget dyrkbar jord. Nåværende eier av gården Marius Egge er 11. generasjon på gården, og neste generasjoner står klar til å overta. Vi fikk en kort hils på både hans sønn og sønnesønn!

Per hadde en humoristisk og faglig fin tilnærming i sin presentasjon av historien, og han supplerte med flere rekvisitter for å understreke tidsperioden han fortalte om og hvem som hadde makten i området, se diverse bilder av Per og hans hodeplagg.

Etter noen raske smaksprøver på Liersider, Rose og litt Eplebrennevin var det tid for en tur i vinkjelleren. Her fikk vi en orientering om prosessene for produksjonen og også anledning til å lukte litt på noen forskjellige fat. Under oppholdet ble det også servert en nydelig gryterett med kokt ris, salat og brød. Til dette passet det selvfølgelig at vi fikk smake på både Epleakevitt, Kong Christian IV akevitt og Aass & Egge norsk single malt. Denne sistnevnte er en whisky basert på (rester av) juleøl fra Aass bryggeri i Drammen. Etter mer enn 3 år på fat blir dette til en meget rund og god whisky. Selve smakingen ble avsluttet med Iseple, en dessertvin. Denne er fremstilt av presset eplemost som blir lagret ute på Egge Gård gjennom noen kalde netter. Vannet i mosten fryser (og tas ut), og man får en uvanlig stor konsentrasjon av sukker og syre. Det går med ca 30 kilo epler for å fremstille 1 liter Iseple.

Besøket på Egge Gård ble avsluttet med et besøk i gårdsbutikken. Her ble bussen fylt godt opp, og hyllene i butikken måtte nok etterfylles etter vårt besøk.

Vi takker for oppslutningen om dette arrangementet, og lover å komme tilbake med nye spennende reisemål for våre medlemmer.