Omvisningstur med rakfisk på Arcus

2016-11-arcus-03Den tradisjonelle tur til Arcus i regi av Morsa 1833 var i år lagt til en torsdag. Det hadde med stor sannsynlighet innvirkning på deltakelsen. Det var 16 deltakere inkludert sjåfør John Hovland.

Til tross for tunnelarbeid og andre hindringer på veien fra Moss til Gjelleråsen ble turen gjennomført på en ytterst behagelig måte på 1 time. Dette var uten køkjøring og brå oppbremsninger. John Hovland skal ha mye av æren for en ytterst behagelig transportetappe. Medvirkende til at turen opp til Arcus og retur ble en fin opplevelse var serveringen av Morsa og Konventionsøl. Det ble også kåsert om brennevins- og aquavithistorie og da med spesiell vekt på Henrik Gerner og hans virke i Moss.

På Arcus ble vi tatt godt imot av Gunhild Aasland. Hun var vår guide gjennom det imponerende anlegget på Gjelleråsen. Hun fortalte om overgangen fra Vinmonopolet til produksjons- og engrosselskapet Arcus, om eierskapet i Arcus og ekspansjonen de siste årene med oppkjøp av De Danske Spritfrabikker (bl.a. Gammal Dansk produseres nå på Gjelleråsen). Vi var innom de ulike juleakevittene og deres forskjelligheter.

Vi fikk se ut over det enorme og nesten heltautomatiserte tapperiet. Hun geleidet oss selvsagt innom ”krydderimuseet”, hvor vi fikk lukte, smake og ta på de mange krydderiene som brukes i fremstilling av de ulike akevitter og bitter. Det var også spesielt å få se brennerirommet med de store kobberkolbene. Det store lagringsrommet med de mange eikefat som tidligere var blitt brukt til lagring av sherry, og nå ga smak og farge til de ulike akevittypene.

Rundvisningen ble avsluttet i ”Jubileumsrommet”, hvor de mange fat med ulike jubileumsakevitter ligger. Der ligger også Morsafatet.

Gunnhild Aasland øste av sin kunnskap til oss under hele rundvisningen, men her i Jubileumsrommet fikk vi en gjennomgang av de akevitter som vi fikk til en ellers mild og helt nydelig rakfisk.