Innmelding nummer 1000

2011-11-01MedlemNr1000Mindre[1]Omtrent på 11-årsdagen for stiftelsen den 4.november kunne Venneforeningen Morsa 1833 krysse av for innmelding nr. 1 000. Dette gikk ikke upåaktet hen og «jubilanten» Elvin Sømåen var tilstede på et arrangement på Moss By- og Industrimuseum – der forøvrig foreningens stiftelsesmøte i sin tid ble avholdt. Medlem – og Æresmedlem – nr. 1, Jon Roth Nilsen var også tilstede og orienterte om bakgrunnen for stiftelsen av foreningen i forbindelse med tusenårsskiftet.

Omtrent på 11-årsdagen for stiftelsen den 4.november kunne Venneforeningen Morsa 1833 krysse av for innmelding nr. 1 000. Dette gikk ikke upåaktet hen og «jubilanten» Elvin Sømåen var tilstede på et arrangement på Moss By- og Industrimuseum – der forøvrig foreningens stiftelsesmøte i sin tid ble avholdt. Medlem – og Æresmedlem – nr. 1, Jon Roth Nilsen var også tilstede og orienterte om bakgrunnen for stiftelsen av foreningen i forbindelse med tusenårsskiftet.

«Moss var utvilsomt Norges hovedstad – dvs. brenneri-hovedstad – på første halvdel av 1800-tallet, helt til halve byen og all spriten gikk opp i flammer i 1858. Rikelig tilgang på råvarer, dvs. poteter, gode havner og et rikt næringsliv gjorde dette mulig.» Roth Nilsen klarte for en del år siden å finne tilbake til ingrediensene i Den Gernerske Karveaquavit fra 1833, som er forløperen til Morsa-akevitten. I nært samarbeide med «verdensmesteren i akevitt» – sjefsdestillatør Halvor Heuch hos Arcus, ble akevitten gjenskapt ved årtusenskiftet. Heuch har uttalt at det skyldes tre ting at akevitten ble så populær for over 100 år siden: «Kvalitet, kvalitet og kvalitet.» Det er liten grunn til å tro at ikke akevitten er blitt enda bedre i dag etter en mer nøyaktig produksjon og et års lagringstid på gamle sherryfat før den tappes på lekre flasker designet av Hareide designmill i Moss.

Årlig tar også ca. 10 000 personer konsekvensen av det foreningens Precident, Jørn Ramberg mener – at dette er en fremragende akevitt som passer til flere typer mat. Eller til å nytes alene. Og det er ikke bare patriotisme: Akevitten fikk gullmedalje kort tid etter lanseringen, i knivskarp konkurranse med en rekke andre akevitter.

Straks står høysesongen for akevitt for døren og den største delen av akevittsalget foregår når julen nærmer seg – så også med Morsa. «Norsk, fatmodnet akevitt er imidlertid et alt for godt produkt til kun å nytes til julematen» forteller Ramberg videre og legger ikke skjul på at Morsa-akevitten av ham nytes hele året. Og alltid i perfekte akevittglass, utviklet spesielt for formålet. «Smaker du god akevitt i vanlige shot-glass og så i de skikkelige akevittglassene tror du ikke det er det samme stoffet oppi». Venneforeningen har faktisk solgt mer enn 1 000 slike glass siden de ble lansert for et par år siden. «Har du først prøvet dette en gang så er du solgt. Da skjenker du ikke deilig drikke i små fingerbøl, eller – enda verre – serverer den iskald. La gå at danskene gjerne henter sin «tekniske sprit» fra fryseren når den skal skjenkes, men for god, norsk akevitt er det helligbrøde.» Også salget av glass tar seg kraftig opp rundt juletider, og bærer bud om at dette er særdeles populære gaver.

Nyinnmeldte Elvin Sømåen fikk med seg både akevitt, glass og boken «Brennevinsproduksjon i Moss» og ser frem til å nyte premien med det første. «Og så blir det selvsagt Morsavandring neste år – når jeg endelig har lært meg at den alltid foregår første fredagen i juni.» Før det skal en del av medlemmene om en ukes tid smake på rakfisk og akevitter hos Arcus i Oslo. Det blir også «inspeksjon» av det spesielle «æresfatet» med Morsa, som kun åpnes ved spesielle anledninger. Senere skal flere av medlemmene besøke verdens største matmesse – Grüne Woche – i Berlin der Morsa alltid faller i god smak. Og i 2012 står tilbudene til medlemmene i kø.