Fløyelsmykt og leskende på museet

images-2012-11-FloyelsmyktOgLeskende-2012-11 FrjulPMuseet 01-315x176For andre året på rad inviterte Moss by- og industrimuseum til et arrangement for nytelse og hyggelig avslapping før førjulstiden for alvor setter inn. Suksessen fra i fjor ble gjentatt og det ble rikelig anledning til smaksopplevelser og en god dokumentasjon på historien. I samarbeid med sjokolademisjonær Anne Kristin Bakke, Mosseølets Venner, Morsa 1833 (Morsa Aquavit) og herreklubben Martin-Å (som står bak Christian Frederik Cognac) var det duket for en smakrik opplevelse. Nytt i år var at også Ertnes Kjøtt bidro med noe av sitt egenproduserte. Her ble det servert Mossepølse og flere andre varianter som kan sette en god smak på et julebord. På denne måten og kombinasjonen tilfredsstilte man smaken av salt, søtt og sterkt!

For andre året på rad inviterte Moss by- og industrimuseum til et arrangement for nytelse og hyggelig avslapping før førjulstiden for alvor setter inn. Suksessen fra i fjor ble gjentatt og det ble rikelig anledning til smaksopplevelser og en god dokumentasjon på historien. I samarbeid med sjokolademisjonær Anne Kristin Bakke, Mosseølets Venner, Morsa 1833 (Morsa Aquavit) og herreklubben Martin-Å (som står bak Christian Frederik Cognac) var det duket for en smakrik opplevelse. Nytt i år var at også Ertnes Kjøtt bidro med noe av sitt egenproduserte. Her ble det servert Mossepølse og flere andre varianter som kan sette en god smak på et julebord. På denne måten og kombinasjonen tilfredsstilte man smaken av salt, søtt og sterkt!

Det hele startet med at Torill Wyller ønsket velkommen før hun slapp til viceprecident i Mosseølets venner Bjørn Hytten. Han fortalte om mosseølets historie, om hvordan man brygger og drikker øl og ikke minst om hvordan man jobber systematisk og målrettet for å sikre at mossehistorien kan forbli på flaske! Ertnes Kjøtt hadde sørget for noe å bite i til alt drikke, men kunne ikke selv være tilstede på tilstelningen. Det ble fra museet likevel orientert om forretningens arbeid med å lage og distribuere mat både til lokalbefolkningen og til folk i utlandet. Så var turen kommet til 1.prælath Tor Kolsrud i Morsa 1833. Han fortalte kort om historien til foreningen og Morsa Aquavit, samtidig som han delte noen minner fra sin barndom om hvordan man jobbet for å pynte og stille ut varer i butikkene for å friste og glede kundene til jul. Fortellingen om hvordan han som barn opplevde lys i butikkvinduene og forventninger til det som skulle komme, gikk rett hjem hos tilhørerne. Så var turen kommet til Anne Kristin Bakke – SJOKOLADEMISJONÆR! Hun fortalte hvordan hun med utgangspunkt i sitt firma Dragelade nå komponerer spennende smaksopplevelser med utgangspunkt i sjokolade. Hennes siste tilskudd var sjokolade med smaksopplevelser med utgangspunkt i Moss Juleøl, men kunne også fortelle en spennende historie om hvordan hun har forsøkt å innrette seg mot den mannlige delen av befolkningen gjennom HERRESJOKOLADE. Disse sjokoladene er (selvfølgelig) mer kraftfulle og rene i smaken – og ikke for søte! Smaker av øl, akevitt, cognac og whisky går igjen her. Hun hadde forøvrig med noen smakfulle eksemplarer av blant annet sjokolade med pasjonsfrukt og lakris/anis. Helt til slutt var turen kommet til Martin Å som presenterte Christian Frederik XO og historien rundt tilblivelsen av denne. Utgangspunktet for dette er en gutte-/herreklubb som blant annet gjennom inspirasjon fra Morsa 1833 hadde fått ideen om å lage en egen cognac for byen knyttet til grunnlovsjubileet i 2014.

Deltakerne ruslet hjemover med noen gode minner og smaker fra kvelden, og ønsker helt sikkert at museet tar regien på et tilsvarende arrangement neste høst.