Morsa 1833s konvensjons-akevitt er i god gjenge og modning. Til 200-års jubileet for Mossekonvensjonen neste sommer er den klar til lansering. Da har den modnet i fem år i det gigantiske fatlageret til Arcus på Gjelleråsen. Den modnes også i godt, kongelig selskap, med Prinseakevitten til Håkon Magnus og Bryllupsakevitten til Mette Marit og Håkon Magnus som nærmeste naboer i reolene.
Venneforeningen Morsa 1833 arrangerte fredag 15. februar en ny tur for medlemmer til Arcus på Gjelleråsen. 31 deltakere kunne da forvisse seg om at konvensjonsakevitten er i trygge og gode hender.
På Gjelleråsen har Arcus bygd Nord-Europas mest moderne produksjons- og distribusjonsanlegg for vin og brennevin. Hele anlegget dekker et areal på 46.000 kvadratmeter, som seks fotballbaner. Her blandes den mest avanserte teknikk med tradisjonelt håndverk og århundregammel kunnskap. Ståltanker, datastyrt automatikk, gamle kobberkjeler og ikke minst 200 og 500 liters eikefat, lagret i gigantiske reoler.
Venneforeningens tur til Arcus startet med buss fra Moss. I bussen ble det servert en liten smaksprøve på den utmerkede akevitten Morsa Aquavit, ledsaget av et lite foredrag om denne akevitten og om Moss som landets største brenneriby på 1800-tallet.
Hos Arcus ble deltakerne tatt i mot av Silje Thoresen som viste rundt i produksjonsanlegget, tapperiet og i fatlageret hvor 8500 fat med akevitt ligger til moldning i minst seks måneder – og gjerne enda mer – før den gylne drikken er klar for distribusjon.
Etter omvisning var det smaksprøver: På rekke og rad fulgte Gammel Reserve, Fjøllmat, Gammel Opland, Simers, Maquavit og Morsa Aquavit. Og selv i et slikt selskap hevdet Morsa Aquavit seg godt. Ingen av deltakerne benyttet seg av spyttebakkene under prøvesmakingen. Smaksprøvene ble ledsaget av sild og spekemat.
Hjemturen til Moss skjedde med høy stemning og enda et par små glass Morsa Aquavit